Kooi van Faraday

Een kooi van Faraday vormt de basis voor de afscherming van een MRI tegen de radiofrequente straling (RF) die aanwezig is in de ether. Hieronder gaan we er dieper op in en leggen we uit waaruit een kooi van Faraday bestaat en waarom deze bij MRI wordt toegepast.

Wilt u meer weten van MRI afscherming en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dat gerust contact met ons op!

Waarom moet een MRI worden afgeschermd?

Het is nodig de MRI hiertegen af te schermen omdat deze zeer kleine RF signalen opvangt en daarvan een beeld vormt. RF straling die reeds in de ether aanwezig is (achtergrondstraling) is vaak dusdanig hoog dat dit serieuze interferentie geeft op de beeldvorming van de MRI. Om deze reden is het gebruikelijk MRI in een kooi van Faraday te plaatsen.

Waaruit bestaat een kooi van Faraday?

Een kooi van Faraday bij een MRI kamer bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

  • De kooi zelf, vaak bestaande uit panelen met koperfolie of aluminium.
  • Een MRI raam, tussen de MRI kamer en de controle ruimte.
  • Een MRI deur, als toegang tot de MRI.
  • Een Penetration panel voor aansluiting van de MRI naar de apparatuur in de technische ruimte.
  • Een filterpaneel met daarop RF filters voor bv de verlichting en stopcontacten of een interface met andere apparatuur zoals een MRI injector.
  • Eventueel nog wave guide doorvoeren voor bijvoorbeeld een aspiratie brandmeld systeem.

Bovenstaande onderdelen worden allen aan elkaar verbonden zodat deze , voor RF straling, een gesloten doos vormen om de MRI. achtergrond RF straling kan zo de beeldvorming van de MRI niet beinvloeden.

MRI Raam

Hoe werkt een MRI raam?

Hoe kan een raam dan RF straling tegenhouden? Dat is een veel gestelde vraag.

Dat is mogelijk omdat een MRI raam niet alleen uit glas bestaat. Een MRI raam is inwendig opgebouwd uit 2 lagen gaas van een geleidend materiaal zoals koper. Dit geleidende gaas kan RF straling tegenhouden zolang de gaatjes in het gaas maar klein genoeg zijn. Het gebruik hiervan heeft natuurlijk ook een keerzijde; het neemt licht weg omdat het deels het zicht blokkeert, met andere woorden de ruit wordt minder transparant. Er blijft echter voldoende transparatie over om goed zicht te houden.

MRI ramen zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

MRI deur

Hoe werkt een MRI deur?

Het deurblad van een MRI deur is voorzien van een geleidende laag (bijvoorbeeld koperfolie) die ervoor zorgt dat het een sluitend geheel vormt met de rest van de kooi / afscherming. Ook het deurkozijn is geleidend en door middel van geleidende "finger strips" of een ander soort geleidende afdichting wordt het contact tussen de deurkozijnen en het deurblad gemaakt. Het deurkozijn is gemonteerd op de kooi en zodoende is het geheel dicht.

Lees hier meer over de MRI deur

Penetration Panel

Wat is een Penetration Panel?

Een penetration panel is een onderdeel dat bij een MRI hoort. Een complete MRI bestaat uit verschillende onderdelen maar in hoofdlijnen kan gezegd worden dat deze bestaat uit:

  • Een magneet, dit is het grote ronde ding waarmee het onderzoek wordt gedaan.
  • Een elektrische kast, dit is de besturingskast en die staat in de technische ruimte.
  • Een koelsysteem om de MRI te koelen, ook deze staat in de technische ruimte.
  • Een penetration panel, deze vormt de elektrische interface tussen de magneet en de besturingskast.

In de kooi wordt een opening gemaakt waarin de MRI leverancier het penetration panel monteert. Iedere MRI fabrikant heeft hierin zijn eigen ontwerp.

 

Filterpaneel

Wat is een filterpaneel?

Op een filterpaneel worden elektrische filters gemonteerd. Een elektrisch signaal kan niet zonder speciaal filter de kooi worden ingevoerd. Dit zou er namelijk voor zorgen dat de RF achtergrondstraling via deze geleider de kooi in wordt gevoerd en hiermee de functie van de kooi teniet zou doen. Door dit via een RF filter te doen wordt ervoor gezorgd dat de RF straling waarvoor de MRI gevoelig is, eruit worden gefilterd.

Er bestaan diverse RF filters bv voor netspanning (230V) maar ook voor data of ander signalen. Vaak dienen RF filters te worden aangepast bij aanpassing van de verlichting, bijvoorbeeld wanneer LED verlichting of een fotoplafond wordt aangeschaft.

Lees hier meer over RF filters.

Wave guide doorvoeren

Wat zijn wave guide doorvoeren?

Een wave guide doorvoer bestaat vaak uit een geleidende buis welke een dusdanige verhouding tussen lengte en de diameter heeft dat een RF golf hierin uitdempt. Het RF signaal komt hierdoor niet binnen de kooi. Uiteraard zal ook hier de wave guide goed contact met de kooi moeten maken voor een juiste werking.

Een wave guide doorvoer wordt vaak gebruikt voor het doorvoeren van een (niet-geleidende) slang of buis of optic fiber voor bijvoorbeeld het aansturen van MRI accessoires. Ook wordt vaak dergelijke doorvoer toegepast bij een aspiratie brandmeld systeem voor de MRI kamer. Het brandmeldsysteem bevindt zich dan buiten de kooi en zuigt lucht aan uit de MRI kamer om zo te monitoren dat er geen brand is in de MRI ruimte.